LEVEN IN ERFGOED. Villa Ritten

Villa Ritten

De oase van rust voor familie Malfliet

In de Smidsestraat te Grembergen staat een bijzonder huis dat de thuis vormt van Chris en Lena. Het huis is beter bekend als Villa Ritten. De woning dateert van het begin van de 20ste eeuw en heeft een zomerhuis in art-nouveaustijl. Villa Ritten is een beschermd monument, maar vormt in de eerste plaats een oase van rust voor haar bewoners. De familie Malfliet woont al enkele generaties lang in het huis en deelt deze ervaring graag met andere mensen. Ontdek hoe zij het ervaren om te leven in erfgoed.

Het ontstaan van Villa Ritten


Het perceel was al langer bewoond, maar de huidige woning werd waarschijnlijk gebouwd rond 1913. De woning werd rond deze periode ook verder uitgebreid met een zomerhuis in art-nouveaustijl. Deze stijl was populair vanaf eind 20ste tot begin 21ste eeuw en was bedoeld om nieuwe vormen en moderne materialen te introduceren met de natuur als inspiratiebron. Alles laten aanvoelen als kunst, van het meubilair tot de gebruiksvoorwerpen, was het doel van de art-nouveaustijl. Villa Ritten werd vernoemd naar Georges Ritte, een aannemer van dijkwerken in de regio. Oorspronkelijk was hij niet van Grembergen, maar van Schaarbeek. Samen met Maria Sidonia De Caluwe kocht Georges Ritte het perceel en bouwden ze het huis. Ze trouwden in 1916, nadat ze eind 1915 samen verhuisd waren naar Rotterdam. Hun huwelijk heeft echter niet lang geduurd want in hetzelfde jaar dat ze trouwden stierf Georges Ritte. Na de oorlog vertrok ze in 1919 weer naar Grembergen en verkocht Villa Ritten.     

Een lange familiegeschiedenis

Villa Ritten is al enkele generaties in handen van de familie Malfliet. Het huis wordt momenteel bewoond door Chris en Lena, maar was al eigendom van de familie sinds de jaren ’30 toen de grootvader van Chris het kocht. Chris zijn grootvader was verliefd geworden op de woning en toen hij de kans kreeg om het te kopen greep hij deze meteen. Nadat de ouders van Chris trouwden, woonden ze nog een tijd lang in bij zijn grootouders. Uit die vroegste jaren herinnert Chris zich niet veel van het huis. Als kind ben je met andere dingen dan met erfgoed bezig. Na het overlijden van zijn grootouders erfde zijn moeder het huis, waarna het gerenoveerd werd en verhuurd. Uiteindelijk kocht Chris in 1989 het huis over van zijn moeder. Voor hem ligt de grootste waarde van het huis bij de vele herinneringen die hij er koestert. Het doel is ook om op termijn het huis te kunnen doorgeven aan zijn eigen kinderen. Op die manier blijft de villa in de familie en wordt de familiegeschiedenis er verder gezet.

“Het is een familiehuis, dat van generatie op generatie is overgegaan.” Chris

Villa Ritten
Villa Ritten

Een nieuwe liefde

De schoonheid van hun woning fascineert Chris en Lena al langer, maar het is pas sinds enkele jaren dat ze er volledig in opgaan. De aanzet was een gesprek met een bezoeker op één van de vorige edities van de Open Monumentendag in hun huis. Deze man wist hen te vertellen dat de art-nouveaustijl van het zomerhuis ontstaan was in het Franse Nancy. Tijdens een weekenduitstap naar Frankrijk besloten ze in Nancy te stoppen voor het openmonumentenweekend dat daar plaatsvond. Bij aankomst voelden ze direct dat hun woning hier perfect binnen het plaatje paste.

“Het doel van de art-nouveau was om in schoonheid kunstzinnig te wonen en de natuur als het ware in huis te brengen.” Chris

Deze nieuw vergaarde kennis zorgde ervoor dat ze nog verliefder werden op hun huis en nog altijd regelmatig veilingen en rommelmarkten afstruinen om stukken te bemachtigen die bij deze stijl aansluiten. Ze willen dat hun woning een zo compleet mogelijk geheel wordt, zodat wanneer je het huis binnenkomt je in een andere tijd terechtkomt. De sfeer van het huis maakt dat je direct tot rust komt door de sereniteit die er heerst.


Wonen in Villa Ritten

Chris en Lena wonen enorm graag in hun huis en zouden het niet willen opgeven voor een ander. Op de vraag, ervaren jullie nadelen aan wonen in erfgoed?, antwoordden ze allebei volmondig ‘nee’. Het enige puntje dat ze konden bedenken was dat ze met de vele glasramen nood hebben aan een kachel om in de winter het huis te verwarmen. Dit is echter een zeer klein punt voor hun en ze zien dit eerder als een andere manier van wonen dan als een nadeel.

“ik vind het een luxe om hier te wonen. Het is echt wonen in schoonheid.” Lena

Ze hebben in het verleden wel een aantal zaken in het huis aangepakt om het comfort van het huis te verhogen, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een boiler voor warm water. Vroeger leefde men namelijk totaal anders dan vandaag het geval is. Dit hebben ze echter op zo’n manier gedaan dat de ziel van het huis en de vele erfgoedelementen bewaard bleven. Het resultaat is dat ze nu optimaal van hun woning kunnen genieten.


De gastvrijheid van Villa Ritten

De woning wordt jaarlijks tijdens verschillende evenementen opengesteld voor bezoekers. Voorbeelden daarvan zijn onder andere ‘Kunst in de tuin’ en de ‘Open Monumentendag’. Dit is een bewuste keuze, zodat andere mensen ook de mogelijkheid krijgen om mee te genieten van de woning.
 Hun nieuwe uitdaging is dan ook het openen van een gastenkamer in het huis. Als gevolg van corona moesten ze dat plan even uitstellen, maar afgelopen zomer konden ze uiteindelijk toch de eerste mensen in hun huis ontvangen en de schoonheid van Villa Ritten verder delen met de wereld.

Tags: geen tags

Reacties zijn gesloten.