De archeoloog krijgt bagger over zich heen

Wist je dat er in Wetteren een Romeins stenen altaar is gevonden? Heb je al gehoord over de vroegmiddeleeuwse houten dierenkoppen uit Zele, Appels en Moerbeke? Dit zijn maar enkele van de duizenden voorwerpen die in de Schelde gevonden zijn. Doorheen de eeuwen zochten de mensen de rivier op om te jagen, handel te drijven, of er langs te wonen. Geregeld lieten ze ook wel eens wat achter! Dit gebeurde zowel per ongeluk als doelbewust.

De Schelde is steeds een druk bevaren rivier geweest. Doorheen de geschiedenis werden de schepen steeds groter en vanaf het einde van de 19de eeuw waren het recht trekken van bochten en het uitbaggeren van de waterloop schering en inslag. Vermits baggeren in die begindagen nog vrij ambachtelijk gebeurde werden er heel wat archeologische riviervondsten gedaan. De Schelde heeft een rijke schat aan materiaal bewaard en de arbeiders op de baggerboten haalden die boven. Dit trok dan weer de aandacht van verzamelaars uit de gegoede burgerij, die op die manier hele collecties hebben samengesteld.

Vandaag de dag wordt er nog steeds gebaggerd, maar veel vondsten worden niet meer gedaan. De industriële zuigers van de baggerschepen werken zo snel dat objecten niet herkend of verpulverd worden.

Door die baggerwerken vanaf het einde van de 19de eeuw heeft de Schelde op plekken haar natuurlijke verloop verloren en waren er minder mogelijkheden tot overstroming. Met het huidige Sigmaplan wordt juist op verschillende plekken bewust bewegingsruimte aan de Schelde terug gegeven door overstromingsgebieden en natte weilanden aan te leggen. Op die manier zal de regio voor de toekomst beter beschermd zijn tegen wateroverlast.

Ben je nieuwsgierig geworden? In samenwerking met de Stedelijke Musea Dendermonde heeft de IOED twee fietsroutes uitgestippeld die zelfstandig gefietst kunnen worden. Daarnaast geeft archeoloog Arne De Graeve tijdens de archeologiedagen een lezing rond baggervondsten.

Lezing – Baggervondsten uit de Schelde: van hobby-object tot wetenschappelijke studie

Archeoloog Arne De Graeve geeft in deze lezing een overzicht van de spectaculaire vondsten die gevonden zijn tussen Wetteren en Dendermonde. Door de goede bewaring van de vondsten krijgen we een unieke kijk op het verleden in de streek!

LOCATIE: Polyvalente zaal in De Poort, Markt 27, Wetteren

WANNEER: 20 mei van 19u30 tot 20u30

foto (c) de Stedelijke Musea Dendermonde

Fietstocht vanuit Baasrode en Appels

In deze fietstocht willen we enkele gekende en minder gekende riviervondsten in de kijker zetten. Waar mogelijk wordt ook de link gelegd met werkzaamheden aan de rivier, vroeger en nu. De tocht bestaat uit twee lussen die elk 30 km lang zijn en afzonderlijk gefietst kunnen worden. De echte sportievelingen mogen ze uiteraard aan elkaar plakken! De route is gemakkelijk te volgen via de fietsknooppunten. Op de erfgoedapp kan je de bijbehorende informatie opzoeken.

Scan QR-code met ErfgoedApp om tour te starten of download de tour in de app.

Erfgoedapp Fietstocht Baasrode

Baggervondsten in de Schelde – Baasrode

Baggervondsten in de Schelde – Berlare

Heb je de smaak te pakken? Ontdek meer activiteiten tijdens de archeologiedagen in onze brochure!

Tags: No tags

Comments are closed.