Wist je dat er in Wetteren een Romeins stenen altaar is gevonden? Heb je al gehoord over de vroegmiddeleeuwse houten dierenkoppen uit Zele, Appels en Moerbeke? Dit zijn maar enkele van de duizenden voorwerpen die in de Schelde gevonden zijn. Doorheen de eeuwen zochten de mensen de rivier op om te jagen, handel te drijven, of er langs te wonen. Geregeld lieten ze ook wel eens wat achter! Dit gebeurde zowel per ongeluk als doelbewust.
De Schelde is steeds een druk bevaren rivier geweest. Doorheen de geschiedenis werden de schepen steeds groter en vanaf het einde van de 19de eeuw waren het recht trekken van bochten en het uitbaggeren van de waterloop schering en inslag. Vermits baggeren in die begindagen nog vrij ambachtelijk gebeurde werden er heel wat archeologische riviervondsten gedaan. De Schelde heeft een rijke schat aan materiaal bewaard en de arbeiders op de baggerboten haalden die boven. Dit trok dan weer de aandacht van verzamelaars uit de gegoede burgerij, die op die manier hele collecties hebben samengesteld.
Vandaag de dag wordt er nog steeds gebaggerd, maar veel vondsten worden niet meer gedaan. De industriële zuigers van de baggerschepen werken zo snel dat objecten niet herkend of verpulverd worden.
Door die baggerwerken vanaf het einde van de 19de eeuw heeft de Schelde op plekken haar natuurlijke verloop verloren en waren er minder mogelijkheden tot overstroming. Met het huidige Sigmaplan wordt juist op verschillende plekken bewust bewegingsruimte aan de Schelde terug gegeven door overstromingsgebieden en natte weilanden aan te leggen. Op die manier zal de regio voor de toekomst beter beschermd zijn tegen wateroverlast.