H. Ritakapel in Moerzeke bestaat 75 jaar!

In Moerzeke viert de Bootdijkstraat dit jaar de vijfenzeventigste verjaardag van de Heilige Ritakapel. De kapel werd gebouwd in 1946 door de bewoners van de straat uit dank dat ze gespaard waren gebleven van rampen en dat er niemand van den Bootdijk was gesneuveld tijdens de tweede wereldoorlog. De kapel werd volledig gefinancierd door giften van bewoners van de wijk. De bouw startte op 15 mei 1946 en op 23 juni 1946 werd de Heilige Ritakapel plechtig ingewijd.

In de kapel kreeg niet alleen de Heilige Rita plaats. Naast haar beeld vinden we ook een beeld van de H. Martinus en H. Thérèse. Vier gekleurde glasramen beelden Heilige Rita, Heilige Martinus te paard, Heilige Maria met Kind en Heilige Jozef af. Rechtover de kapel werd een klein boomkapelletje gehangen ter ere van O.L.Vrouw ter Nood om bescherming te vragen tegen de overstromingen.

Nog steeds wordt deze kapel door vele mensen bezocht. Bovendien houden talrijke aanwezigen jaarlijks, vanaf 22 mei, een noveen ter ere van de H. Rita. In de mooi aangelegde tuin staan verschillende banken waar je tot rust kan komen.

De kapel is altijd open en iedereen is welkom.

Misschien herken je de kapel ook nog van ons Hams Kapelspel vorige zomer? Toen was de Heilige Ritakapel een van de zes Hamse kapellen die je op foto moest herkennen en waarvan je de klokkentoren moest fotograferen en waarbij je vragen moest oplossen om met enkele letters een woord te vormen. Winnaars wonnen toen een cultuurcheque.

H. Ritakapel Moerzeke foto Beeldbank Onroerend Erfgoed
Foto: beeldbank Onroerend Erfgoed - Van Acker, Pascal
H. Ritakapel Moerzeke_Interieur foto Beeldbank Onroerend Erfgoed
Foto: beeldbank Onroerend Erfgoed - Van Acker, Pascal
Tags: No tags

Comments are closed.