In het spoor van Theophanu – Theophanupad Wichelen

Keizerin Theophanu is een Byzantijnse prinses die in 972 trouwt met de Rooms-Duitse keizer Otto II. Zijn Rijk strekt zich uit van de Lage Landen aan de Noordzee tot Midden-Italië. Verzegeld in een unieke prachtige oorkonde, krijgt Theophanu van haar man een indrukwekkende bruidsprijs met machtscentra verspreid over het hele keizerrijk. Beschouw het als een soort levensverzekering.

Wichelen heeft wel enkele belangrijke troeven. Hoogstwaarschijnlijk gaat het terug tot een vroegmiddeleeuws koningsdomein. Er zijn banden met de imposante rijksabdij van Nijvel, waarvan keizerin Theophanu trouwens de laatste lekenabdis was. Maar nog belangrijker, Wichelen ligt langs de Schelde, de rijksgrens tussen het Franse koninkrijk en het Rooms-Duitse keizerrijk. En die grenssituatie langs een stroom bood altijd immense voordelen voor tolrechten, aanlegplaatsen en nog veel meer.

Deze wandeling zoekt de oevers van de rivier op én de Bergenmeersen, het groene natuurgebied in de Scheldemeander. Onderweg lees je de geschiedenis van ons dorp af op infobordjes met QR-codes die op interessante locaties opgehangen zijn.

Onderweg ontdek je enkele trage wegen in Wichelen: Glazen Straatje, Doornwegel, Buurthuiswegel, Ganzepoelwegel, Melkwegel, Bergenmeersendijk en Scheldepromenade.

Afstand

7 km

Vertrek- en eindpunt

Sociaal Huis Wichelen, Oud Dorp 2

Tags: No tags

Comments are closed.