Lezingenreeks bunkergordel Bruggenhoofd

IOED Schelde-Durme organiseert in samenwerking met IOED Leie Schelde en IOED Viersprong een lezingenreeks rond bunkergordel Bruggenhoofd Gent. Deze bunkerlinie werd aangelegd in 1934-1935 op 8 kilometer ten zuiden van Gent tussen de Leie in Astene en de Schelde in Kwadrecht en was op verschillende vlakken vernieuwend. Vandaag de dag zijn er nog 180 bestaande bunkers. Via 3 boeiende lezingen kom je meer te weten over dit streekeigen militair erfgoed.

Het programma bestaat uit 3 lezingen:

Zondag 12 november, 10.30u, erfgoedhuis Vierspring, Sint-Antoniusplein 10, Oosterzele

Bunkergordel Bruggenhoofd: een architecturaal- en bouwkundig perspectief – Hannelore Decoodt (Agentschap Onroerend Erfgoed)

Hannelore Decoodt inventariseerde als erfgoedonderzoeker bij het Agentschap Onroerend Erfgoed tal van bunkers en bunkerlinies, waaronder de bunkers van het Bruggenhoofd Gent. In haar lezing zal ze het Bruggenhoofd Gent historisch kaderen en de bouwkundige kenmerken van de bunkers van het Bruggenhoofd situeren in de algemene evolutie van de bunkerbouw. 

Zondag 26 november, 10.30u, Zaal Ter Leie, Nieuwstraat 24, Astene-Deinze

Bunkergordel Bruggenhoofd: een archeologisch perspectief – Luc Bauters

Voormalig provinciaal archeoloog Luc Bauters had in zijn carrière geregeld met militair erfgoed te maken, vanaf de middeleeuwen over de nieuwe tijden tot beide wereldoorlogen. Hij bekijkt de bunkers vanuit archeologisch standpunt. Wat mag je in de ondergrond verwachten van militair erfgoed in het algemeen en van een bunkerlinie in het bijzonder? Waarom zijn die bunkers net op die plek in het landschap gebouwd? Welke methodes gebruiken archeologen om dit erfgoed te onderzoeken? Wat mag je als leek doen en wat is af te raden bij bunkers?

Zondag 26 november, 12.30u, Zaal Ter Leie, Nieuwstraat 24, Astene-Deinze

Bunkergordel Bruggenhoofd: een natuur- en landschappelijk perspectief – Robbert Schepers (Regionaal Landschap Schelde-Durme)

Robbert Schepers is bioloog en medewerker natuur bij Regionaal Landschap Schelde-Durme. Robbert ontfermt zich over de fauna en flora van de streek en werkt samen met vele partners rond projecten waarbij natuur, (militair) erfgoed en toeristische ontsluiting elkaar versterken. Tijdens zijn lezing komen verschillende concrete realisaties aan bod en krijgen jullie tips en verassende inzichten voorgeschoteld om hier eventueel zelf verder mee aan de slag te gaan.

Deelname is gratis, reserveren voor één, twee of de drie lezingen kan alvast via ioedscheldedurme@rlsd.be of schrijf je in via het inschrijvingsformulier.

Tags: geen tags

Reacties zijn gesloten.