Ontdek Open Monumenten in onze regio op zondag 12 september!

Het is weer bijna zover. Hopelijk hebben jullie net zo hard als ons uitgekeken naar deze 33ste editie van Open Monumentendag! Dit jaar gaat de hoogdag van het bouwkundig erfgoed door op zondag 12 september. Voor het tweede jaar op rij houden we het programma iets beperkter om rekening te houden met de geldende coronamaatregelen. Toch zijn de gemeenten die bij onze IOED zijn aangesloten ook dit jaar op de proppen gekomen met een erg mooi programma. We bundelden alle activiteiten in een handige brochure waarmee je op pad kan op zondag 12 september. Je kan de brochure online bekijken of ophalen in jouw gemeente.

Jaarthema “Inclusief erfgoed”

Het Europese jaarthema van Open Monumentendag draait rond ‘Inclusief Erfgoed’. Dit thema inspireerde tot activiteiten over erfgoed en gender, geloof, seksuele geaardheid of toegankelijkheid. 

Op de website van Open Monumentendag kan je uitgebreid op ontdekking gaan hoe elk van deze thema’s gelinkt wordt aan ons erfgoed.

Ook in onze regio komt inclusie op verschillende manieren aan bod. In Buggenhout en Dendermonde brengen dementie- en/of rolstoeltoegankelijke wandelingen je bijvoorbeeld langs enkele mooie erfgoedplekjes. Ook de Regenboogwandeling in Dendermonde, die door twee studenten werd gerealiseerd om te sensibiliseren omtrent gender en seksualiteit, brengt je langs enkele Dendermondse erfgoedparels. In Hamme zet een fietstocht dan weer sterke vrouwen in de kijker die er invloed hebben gehad op de lokale geschiedenis.

Inclusie Open monumenten - toegankelijkheid
Hamme_verz. J.De Blanger, Waasmunster.
Foto: verz. J.De Blanger, Waasmunster

Ontdek het programma in onze regio

Ga op 12 september op pad met onze brochure en kies zelf welke activiteiten in de Schelde-Durme regio jou het meeste aanspreken. Ook liefhebbers van het jaarthema ‘Europees jaar van het Spoor’ vinden ongetwijfeld hun gading in de brochure. En met de fototentoonstellingen in het kader van ‘Hoogtij! Feest in Rivierpark Scheldevallei’ zetten we het landschappelijk erfgoed in de kijker.

Haal de brochure op…

Je vindt de brochure op verschillende plaatsen:

  • Buggenhout GC De Pit – Platteput 16, 9255 Buggenhout
  • Bibliotheek Laarne – Keistraat 5, 9270 Laarne
  • Zwijvekemuseum Dendermonde – Nijverheidsstraat 1, 9200 Dendermonde
  • CC De Biekorf Lebbeke – Stationsstraat 23, 9280 Lebbeke
  • Van Hauwermeirsmolen Wetteren – Watermolenstraat 64, 9230 Wetteren
  • CC Stroming Berlare – Dorp 101, 9290 Berlare
  • Gemeente Zele – Markt 50, 9240 Zele
  • Vrijetijdssite Kaaiplein Hamme – Kaaiplein 34, 9220 Hamme
  • Toeristisch infopunt Wetteren – Markt 1, 9230 Wetteren
  • Wichelen – Oud Dorp 2, 9260 Wichelen

of lees hem online

De digitale versie kan via onderstaande knop bekijken.
Tags: No tags

Comments are closed.