De 34ste editie van Open Monumentendag staat voor de deur. Dit jaar staat het Europese thema duurzaamheid centraal, een actueel thema waarrond veel te doen is de laatste jaren.
Het eerste dat daarbij te binnenschiet is natuurlijk het beperken van het energiegebruik. Maar duurzaamheid gaat verder dan dat. Wat dacht je van de mogelijkheid tot hergebruik van materialen, omdat het vervaardigen van nieuwe materialen ook energie kost? Of het hergebruik van bestaande gebouwen door er een nieuwe bestemming aan te geven. Duurzaamheid is dus ook circulariteit, waarbij we optimaal gebruik proberen te maken van de materialen, gebouwen en de ruimte die we hebben.
Dit brengt uitdagingen met zich mee en vergt een zekere creativiteit. Oude gebouwen kunnen niet altijd op dezelfde manier geïsoleerd worden als nieuwe. Veel technieken van vroeger beschouwen we nu weer als duurzame oplossingen die inspiratie kunnen bieden bij herstel. Hoe isoleerde men vroeger bijvoorbeeld een dak? Ook andere ambachten krijgen de nodige aandacht.
Duurzaamheid heeft ook een gemeenschapsvormend aspect in zich. Erfgoed raakt ons, het vertelt iets over waar we vandaan komen en vaak vinden we het ook gewoon mooi. Omwonenden zetten zich daarom samen in voor het behoud en beheer van ons erfgoed. Deze initiatieven zijn niet alleen goed voor het erfgoed, maar werken ook gemeenschapsversterkend. Een mooi voorbeeld daarvan dat je kan bezoeken tijdens OMD is het Labgods in Lebbeke.
Deel je graag foto’s van het erfgoedpareltje dat jij bezocht op sociale media? Gebruik dan #openmonumentendag en zet het erfgoed uit de streek mee op de kaart.
In onze werkingsgebied gaan de deuren open in Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, en Lebbeke!
We wensen je alvast veel plezier!