ERFGOED FIETS- EN WANDELROUTES

Wanneer je goed naar het landschap om je heen kijkt, zie je hoe sterk het doen en laten van onze voorouders dit heeft gevormd.
Een waterpartij op een verlaten plek had vroeger misschien wel een speciale functie.
Oude hoeves vertellen een verhaal dat over de eeuwen heen wordt verteld en verscholen tussen huizen liggen kleine wegjes die er al waren toen de dieren nog spraken…

Verhalen bij Stille Waters – Fietsen in Wichelen en Schoonaarde

Onze waterrijke regio wordt niet alleen gekenmerkt door grote stromen, maar ook door talrijke kleine stilstaande waterpartijen. De stille waters liggen er niet zomaar, maar vervulden in het verleden belangrijke functies: als walgracht bij een imposante hoeve, als visvijver voor een abdij of als poel om vlas in te roten … Helaas verdwenen deze kleine landschapselementen de afgelopen decennia met rasse schreden. Niettemin hebben kleine waterpartijen vandaag en in de toekomst een rol te spelen in de strijd tegen de klimaatverandering en de biodiversiteitscrisis.

Fiets langs stille waters in Wichelen en Schoonaarde en ontdek met behulp van onze brochure en de ErfgoedApp de verhalen die schuilgaan achter deze waters.

Wandelen door het historisch landschap van Wetteren en Wichelen

Wandelen door het historische landschap van Wetteren en Wichelen

Ook in Wetteren en Wichelen kan je tal van relicten uit het verleden vinden. Ga op pad met de erfgoedapp en onze wandelbrochure ‘Wandelen door het historische landschap van Wetteren en Wichelen’. Laat je leiden langs de vele boomkwekerijen, akkers en meersen tijdens een wandeling van 12,6 kilometer die kan worden ingekort tot 9,6 kilometer.

Onderweg helpen we jou de verschillende mozaïekstukjes van dit landschap te lezen en te begrijpen. Op verschillende ‘erfgoedpunten’ vertellen we graag meer over het landschap en de natuur die je ziet en ontdek je via de erfgoedapp hoe het verleden haar sporen achterliet in dit landschap. Je kan de route makkelijk volgen dankzij de instructies in de brochure. In de buurt van de erfgoedpunten ontvang je dankzij een gps-signaal een melding op je gsm met nog meer interessante info. Deze punten worden ook telkens aangeduid in de brochure met een icoontje.

Je vindt ‘Wandelen door het historische landschap van Wetteren & Wichelen’ online, bij enkele verdeelpunten in Wetteren en Wichelen én als extra middenkatern in de RLSD Landschapskrant van voorjaar 2020!

Fietsen van het water in Hamme en Dendermonde naar het bos en broek in Lebbeke en Buggenhout​

Voor wie de verhalen over het verleden liever ontdekt met de fiets, ontwikkelden we een fietsbrochure met twee trajecten. We nemen je mee langs een route van 29 kilometer in Hamme of een fietslus van 44 kilometer langs Dendermonde, Buggenhout en Lebbeke. Opnieuw ontdek je de verhalen die het landschap ons vertelt over hoe onze voorouders hier woonden en leefden.

In het waterrijke Hamme zie je nog de getuigen van de strijd die de bewoners leverden om de gemeente te beschermen tegen overstromingen. Op andere plaatsen werd aan de slag gegaan met de natuurlijke rijkdommen. Zo was het water in Dendermonde een bondgenoot voor handel en tijdens de oorlogen.

Ook deze brochure helpt je onderweg om de verschillende delen van het landschap te lezen en te begrijpen. Op verschillende ‘erfgoedpunten’ vertellen we graag meer over het landschap en de natuur die je ziet en ontdek je via de erfgoedapp hoe het verleden haar sporen achterliet in dit landschap

Fietsen door het historisch landschap van Hamme en Dendermonde, Buggenhout en Lebbeke