Update project Stille waters – Boek in de maak

Ondertussen staat ook project Stille waters. Vlasrootputten in het Land van Waas en het Land van Dendermonde niet stil. Op deze pagina nemen we je mee in het onderzoek dat we de afgelopen maanden uitvoerden naar aanleiding van het boek over vlasroten dat we binnenkort publiceren.

Collega Lies schrijft momenteel volop aan een boek over vlasroten, een eeuwenoud gebruik waarbij men in waterpartijen vlasvezels los weekte van hun houtige kern om ze vervolgens te verwerken tot linnen. In het boek verwerkt ze resultaten van onderzoek dat we de afgelopen maanden uitvoerden: interviewen en een schat aan kennis vastleggen van de laatste getuigen van het vlasroten, uitvoeren van grondboringen in rootputten waarbij we sporen van vlasroten in de bodem ontdekten en uitvoeren van archiefonderzoek waarbij we onder meer aan de slag gingen met oude kadasterkaarten en landboeken. Naast het boek volgt nog een podcast over dit uitzonderlijk landschappelijk erfgoed en eeuwenoud gebruik.

Meer informatie over project Stille Waters. Vlasrootputten in het Land van Dendermonde en het Land van Waas vind je op de projectpagina.

Dit is een initiatief van IOED Schele-Durme in samenwerking met Regionaal Landschap Schelde-Durme, Erfgoedcel Dijk92, Erfgoedcel Waasland, Erfpunt, Texture Museum van Vlas en Textiel Kortrijk en de Universiteit Gent en wordt mede mogelijk gemaakt met de steun van Provincie Oost-Vlaanderen.

Tags: geen tags

Reacties zijn gesloten.